a) Diet dan Diet Seimbang
Diet
- Pengambilan makanan oleh individu untuk meningkatkan dan memelihara kesihatan tubuh badan
Diet Seimbang
- Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien seperti protein, karbohidrat, lemak, garam mineral, vitamin, air dan pelawas dalam kuantiti yang diperlukan.
b) Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Diet
1. Keperluan Fisiologi.
3. Geografi
4. Pendapatan keluarga
5. Budaya
6. Agama
7. Keperluan sosial
8. Kemajuan teknologi
c) Piramid makanan
d) Kepentingan Pengambilan Diet Seimbang
1. Keperluan Fisiologi.
- Umur
- Jantina
- Saiz badan
- Aktiviti harian
- Tahap kesihatan
3. Geografi
4. Pendapatan keluarga
5. Budaya
6. Agama
7. Keperluan sosial
8. Kemajuan teknologi
c) Piramid makanan
d) Kepentingan Pengambilan Diet Seimbang
- Memastikan Tumbesaran Seimbang
- Mencegah Masalah Kekurangan Nutrien
- Mengekalkan Berat Badan yang Normal
- Mengurangkan Risiko Penyakit Berkaitan Pemakanan
- Memastikan Perkembangan Mental yang Sihat
Tip Diet Seimbang
- Makan nasi dan produk bijiran secukupnya.
- Makan ikan, daging, ayam, telur dan kekacang secara sederhana.
- Kurangkan pengambilan minyak tepu dan kolesterol.
- Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.
- Ambil susu dan produk tenusu secukupnya.
- Kurangkan pengambilan garam, gula dan sos
No comments:
Post a Comment