Wednesday, January 08, 2020

NOTA SRT TINGAKATAN 4 - BAB 4- 4.3

4.3 - Diet Seimbang

a) Diet dan Diet Seimbang

Diet
  • Pengambilan makanan oleh individu untuk meningkatkan dan memelihara kesihatan tubuh badan
Diet Seimbang
  • Pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien seperti protein, karbohidrat, lemak, garam mineral, vitamin, air dan pelawas dalam kuantiti yang diperlukan.
b) Faktor yang Mempengaruhi Pengambilan Diet

1. Keperluan Fisiologi.

  • Umur
  • Jantina
  • Saiz badan
  • Aktiviti harian
  • Tahap kesihatan
2. Pendidikan
3. Geografi
4. Pendapatan keluarga
5. Budaya
6. Agama
7. Keperluan sosial
8. Kemajuan teknologi

c) Piramid makanan

d) Kepentingan Pengambilan Diet Seimbang
  • Memastikan Tumbesaran Seimbang
  • Mencegah Masalah Kekurangan Nutrien
  • Mengekalkan Berat Badan yang Normal
  • Mengurangkan Risiko Penyakit Berkaitan Pemakanan
  • Memastikan Perkembangan Mental yang Sihat
Tip Diet Seimbang
  • Makan nasi dan produk bijiran secukupnya.
  • Makan ikan, daging, ayam, telur dan kekacang secara sederhana.
  • Kurangkan pengambilan minyak tepu dan kolesterol.
  • Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.
  • Ambil susu dan produk tenusu secukupnya.
  • Kurangkan pengambilan garam, gula dan sos

No comments:

Post a Comment