Wednesday, January 08, 2020

NOTA SRT TINGAKATAN 4 - BAB 4- 4.1

BAB 4: MAKANAN DAN PEMAKANAN

4.1- Keperluan Makanan, Nutrien dan Fungsinya.

a) Makanan, Pemakanan, Nutrien dan Pelawas.

i. Makanan
  • Bahan yang boleh dimakan sama ada dalam bentuk pepejal ataupun cecair.
ii. Pemakanan
  • Kajian saintifik terhadap pengambilan makanan dan fungsinya kepada tubuh badan manusia.
iii. Nutrien.
  • Komposisi kimia dalam makanan.
  • Terdapat 5 kumpulan nutrien iaitu protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan garam mineral
iv. Pelawas
  • Merupakan makanan yang kaya dengan bahan yang tidak dapat dicerna, terutamanya selulosa.
b) Kepentingan Pengambilan Makanan, Air dan Pelawas.

Jenis Kumpulan Makanan
  1. Makanan Pembina Tubuh
  2. Makanan Pemberi Tenaga
  3. Makanan Pelindung dan Pengawal Penyakit
Fungsi Air
  1. Mengawal suhu badan manusia
  2. Menjadi pelincir dalam membran sendi, salur pernafasan dan salur pencernaan
  3. Membanttu proses pencernaan, perkumuhan, pernafasan dan peredaran darah
c) Klasifikasi Nutrien


No comments:

Post a Comment