4.1- Keperluan Makanan, Nutrien dan Fungsinya.
a) Makanan, Pemakanan, Nutrien dan Pelawas.
i. Makanan
- Bahan yang boleh dimakan sama ada dalam bentuk pepejal ataupun cecair.
ii. Pemakanan
- Kajian saintifik terhadap pengambilan makanan dan fungsinya kepada tubuh badan manusia.
iii. Nutrien.
- Komposisi kimia dalam makanan.
- Terdapat 5 kumpulan nutrien iaitu protein, karbohidrat, lemak, vitamin dan garam mineral
iv. Pelawas
- Merupakan makanan yang kaya dengan bahan yang tidak dapat dicerna, terutamanya selulosa.
b) Kepentingan Pengambilan Makanan, Air dan Pelawas.
Jenis Kumpulan Makanan
- Makanan Pembina Tubuh
- Makanan Pemberi Tenaga
- Makanan Pelindung dan Pengawal Penyakit
Fungsi Air
- Mengawal suhu badan manusia
- Menjadi pelincir dalam membran sendi, salur pernafasan dan salur pencernaan
- Membanttu proses pencernaan, perkumuhan, pernafasan dan peredaran darah
c) Klasifikasi Nutrien
No comments:
Post a Comment