Wednesday, January 08, 2020

NOTA SRT TINGAKATAN 4 - BAB 4- 4.6

4.6 - Perancangan Menu

a) Menu
  • Senarai makanan yang dihidangkan untuk sesuatu sajian.
  • Perancangan menu hendaklah berpandukan Piramid Makanan.
Tujuan Merancang Menu
  • Menjimatkan masa dan tenaga
  • Memastikan makanan yang disediakan adalah seimbang
  • Memastikan perbelanjaan untuk menu yang dirancang tidak melebih anggaran perbelanjaan
  • Memastikan sajian yang dirancang adalah menyelerakan, menarik dan pelbagai dari segi warna, rasa, tekstur dan kaedah memasak
b) Faktor yang Mempengaruhi Perancangan Menu
  • Tujuan Sajian
  • Keperluan
  • Kegemaran
  • Keseimbangan Sajian 
  • Sumber 
  • Bilangan Tetamu
c) Menu Harian Seimbang Keluarga

d) Perancangan Kerja
  1. Pilihan Menu
  2. Senarai Beli-Belah dan Pengekosan
  3. Senarai Alatan
  4. Pilihan Aktiviti
  5. Susunan Kerja

No comments:

Post a Comment