a) Menu
- Senarai makanan yang dihidangkan untuk sesuatu sajian.
- Perancangan menu hendaklah berpandukan Piramid Makanan.
Tujuan Merancang Menu
- Menjimatkan masa dan tenaga
- Memastikan makanan yang disediakan adalah seimbang
- Memastikan perbelanjaan untuk menu yang dirancang tidak melebih anggaran perbelanjaan
- Memastikan sajian yang dirancang adalah menyelerakan, menarik dan pelbagai dari segi warna, rasa, tekstur dan kaedah memasak
b) Faktor yang Mempengaruhi Perancangan Menu
- Tujuan Sajian
- Keperluan
- Kegemaran
- Keseimbangan Sajian
- Sumber
- Bilangan Tetamu
c) Menu Harian Seimbang Keluarga
d) Perancangan Kerja
- Pilihan Menu
- Senarai Beli-Belah dan Pengekosan
- Senarai Alatan
- Pilihan Aktiviti
- Susunan Kerja
No comments:
Post a Comment