Wednesday, January 08, 2020

NOTA SRT TINGAKATAN 4 - BAB 4- 4.4

4.4- Peruntukan Diet Harian yang Disarankan dan Indeks Jisim Badan.

a)Peruntukan Diet Harian yang Disarankan

Kegunaan Peruntukan Diet Harian yang Disarankan
  • Merancang menu harian
  • Membuat label makanan
  • Garis panduan menggubal polisi makanan
  • Menilai kuantiti makanan berhubung dengan kesihatan
b) Nilai Tenaga dalam Makanan
  • Karbohidrat: 17 Kj
  • Protein: 17 Kj
  • Lemak: 38 Kj
c) Indeks Jisim Badan

d) Pengiraan Indeks Jisim Badan

BMI:            berat(kg)          
           tinggi(m) x tinggi (m) 

e) Cara Mengatasi Berat Badan Berlebihan
  1. Mengambil sarapan
  2. Makan secara teratur
  3. Amalkan senaman
  4. Minum air secukupnya
  5. Banyakkan Pengambilan Makanan Berserat


No comments:

Post a Comment