3.1- Pemilihan Pakaian
a) Gentian
- serabut serat dan filamen daripada bahan asli dan bahan buatan yang dijadikan yarn untuk menghasilkan fabrik.
b) Gentian Asli dan Gentian Buatan
ii) Gentian Buatan dan Sumbernya
c) Ciri-ciri Fabrik Gentian Asli dan Fabrik Gentian Buatan
Ciri-ciri gentian asli sumber tumbuhan
- Selesa dipakai
- Tidak kenyal & mudah renyuk
- Tahan pada suhu tinggi & sinaran cahaya matahari
- Tahan pada asid lemah & alkali
- Pengalir haba yang baik
- Mudah menyerap lembapan
- Kukuh & bertambah kukuh apabila basah
Ciri-ciri gentian asli sumber haiwan
- Selesa dipakai kerana lembut
- Pengalir haba yang baik
- Rosak oleh suhu yang tinggi & alkali
- Tidak mudah renyuk
- Penyerapan baik
- Kukuh tetapi lemah ketika basah
Ciri-ciri gentian buatan
- Kenyal & tidak mudah renyuk
- Suhu sederhana
- Tahan pada cahaya matahari
- Tahan pada asid & lemah pada alkali
- Kukuh tetapi lemah ketika basah
- Tidak selesa dipakai
- Menyerap sedikit lmbapan & mengalami elektrostatik
- Penebat haba yang baik
d) Faktor yang Mempengaruhi Pemilihan Pakaian
- Keperluan fisiolagi
- Pekerjaan
- Budaya
- Kemajuan teknologi
- Keperluan sosial
- Pendapatan dan kemampuan
- Geografi
e) Prinsip Asas Pemilihan Pakaian
i. Bentuk badan
- tinggi & langsing
- tinggi & gempal
- rendah & kurus
- rendah & gempal
ii. Corak
- corak kecil : lebih langsing& kurus
- corak besar : seseorang kelihatan gempal
- corak menegak : kelihatan tinggi & langsing
- corak melintang : kelihatan rendah & gempal
iii. Garisan & cantuman
- garisan menegak : lebih langsing
- garisan mendatar/melintang : lebih rendah & gempal
- garisan menyerong : lebih tinggi & langsing
- garisan melengkung : - garisan tegak :tinggi langsing -garisan datar/serong: rendah&gempal
iv. Warna
- warna asas/primer
- warna kedua/sekunder
- warna ketiga/tertier
*warna panas (merah & kuning) orang kurus kelihatan gempal
*warna sejuk ( ungu & hijau) gempal kelihatan kurus
v. Tekstur Fabrik
- berkilat
- kusam
- lutsinar
- kasar
- tebal
- legap
e) Elemen Mereka Bentuk Stail Pakaian
No comments:
Post a Comment