a) Label Makanan
- Label membantu pengguna membuat pilihan makanan yang bijak.
- Kementerian Kesihatan Malaysia telah menguatkuasakan undang-undang bagi label makanan sama ada makanan dalam tin, plastik, kotak dan sebagainya.
b) Kepentingan Label Makanan
- Memudahkan pemantauan daripada pihak berkuasa
- Membuat pilihan yang bijak
- Menyokong aktiviti pendidikan makanan
- Menyediakan sajian bermutu dan seimbang
- Mengutamakan kandungan zat makanan dalam produk
Tujuan
- Memilih makanan yang sihat dan menyeluruh
- Menilai makanan
- Menjamin kualiti produk
Maklumat yang tedapat pada label makanan bergantung pada perkara:
- Benar dan tepat
- Boleh diterima kerana maklumat mestilah mempunyai kesahihan dan kredibiliti
- Boleh difahami melalui penyampaian maklumat yang tidak mengelirukan pengguna
- Nyata dan jelas
c) Maklumat Pada Label Makanan
- Nama produk
- Bahasa yang digunakan ialah bahasa malaysia ataupun bahasa inggeris
- Gambar yang menjadi ramuan sahaja yang boleh disertakan pada label
- Senarai ramuan yang digunakan perlu dinyatakan denga jelas dan disusun mengikut susunan berat menurun
- Penyertaan bahan aditif yang digunakan mestilah dinyatakan
- Berat bersih / isi padu / bilangan minimum isi bungkusan
- Nama dan alamat pengilang / pengimport / negara asal perlu dinyatakan dengan jelas pada label
- Penandaan tarikh luput
- Penyataan cadangan hidangan
- Maklumat pemakanan dinyatakan mengikut jadual komposisi makanan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
- Logo 'HALAL' yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa seperti jakim mestilah dalam tempoh sah laku
- Penyataan / akuan yang mengelirukan pengguna tidak dibenarkan pada label makanan
- Makanan yang mengandungi bakteria Bifido perlu mempunyai maklumat seperti bilangan bakteria hidup
No comments:
Post a Comment